تا ... قاف

یادداشت‌های حمیدرضا شاه‌نظری

تا ... قاف

یادداشت‌های حمیدرضا شاه‌نظری


اعلام جدایی جبهه النصره از القاعده به همراه تغییر نام این گروه به جبهه الفتح الشام در سوریه را می توان از چند منظر تحلیل کرد:

1⃣ از منظر نگاه تاکتیکی به نظر می رسد پیروزی های جبهه مقاومت و وضعیت وخیم تروریست ها در جنگ با ارتش و مقاومت، آنها را مجبور به وارد کردن یک شوک مقطعی برای روحیه دادن به نیروها و تغییر معادلات سوریه کرده است. تاکتیکی که پیش از این در تشکیل جیش الفتح اتخاذ شد و برای تروریست ها نتیجه بخش بود.

2⃣ از منظری دیگر که بسیاری از تحلیل گران به آن اشاره کرده اند این تغییر، می تواند ترفندی برای میانه رو به شمار آوردن جبهه النصره توسط آمریکایی ها و نجات آنها از بمباران های ارتش روسیه باشد.

3⃣ اما از منظر راهبردی می توان این رویداد را نشانه ای از یک تغییر بزرگ به حساب آورد. در این نگاه می توان گفت شکست های پیاپی تکفیری ها در سوریه و روند رو به زوال داعش در عراق، وضعیت را به گونه ای به نفع جبهه مقاومت تغییر داده است که با یک تغییر صرفاً تاکتیکی نمی توان این روند را تغییر داد. تغییر رنگ پرچم جبهه النصره از رنگ زمینه سیاه با نوشته سفید به رنگ زمینه سفید با نوشته سیاه از نگاه جریانات تکفیری معنای خاصی دارد. از نظر این جریانات پرچم اول معادل رایت و پرچم دوم معادل لواء در عصر پیامبر صلی الله علیه و آله و خلفا بوده است که هر کدام کارکردهای خاصی داشته است. ظاهراً رایت مخصوص فرماندهان لشکرها و گروه های متعدد بوده و در یک سپاه تعداد زیادی رایت وجود داشته است ولی لواء به تنها علم یا پرچم بزرگ رسمی که متعلق به شخص فرماندهی کل و یا تمامی سپاه بود گفته می شده است. این پرچم نشان اتحاد و یکپارچگی لشکر و انسجام نیروهای تحت فرمان فرماندهی کل بوده است، که آن را پرچم دار کنار فرمانده ی کل به اهتزاز در می آورد. با این تفسیر دور از ذهن نیست که این اقدام جبهه النصره و موافقت الظواهری به عنوان رهبر القاعده با آن، می تواند مقدمه پیوستن گروه های مختلف تروریستی با رایت های سیاه به الجولانی با لواء سفید باشد. موافقت الظواهری به معنای رایزنی های پشت پرده با گروه های مختلف برای تشکیل ارتش جدید تروریست ها تحت لوای واحد است. آشکار کردن چهره الجولانی را نیز در همین چارچوب می توان ارزیابی کرد. موضوعی که می تواند نیروهای هزیمت یافته و سرخورده داعش را نیز به سمت جولانی جذب نماید.

✅ گذر زمان نشان خواهد داد که آیا این تغییر یک اقدام تاکتیکی است یا منطقه آبستن تحولاتی در سطح راهبردی است.

۹۵/۱۲/۱۱ موافقین ۰ مخالفین ۰
حمیدرضا شاه نظری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی